0

NDI 5

I have installed the NDI Tools 5 from Newtek on the Wirecast Gear 420. Now the NDI output no longer works from Wirecast. What could be the reason? Is there a workaround?

58replies Oldest first
  • Oldest first
  • Newest first
  • Active threads
  • Popular
  • Jean-Pierre Kousz said:
    Now the NDI output no longer works from Wirecast

     Please explain. Wirecast NDI doesn't use NDI Tools for its output. How are you determining it's not working? It may not be compatible with certain NDI 5 Tools but NDI out would still work otherwise.

    Like
  • I can't see the output since installing NDI tools 5 on all devices, so on:
    - Birddog-out
    - Macbook with Sienna Monitor and NDI Monitor
    - Wirecast 420 with NDI Monitor

    Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 12 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz 
      I can use Wirecast Windows 14.2.1 NDI Out to Wirecast Mac 14.2.1 on another computer.

       
      I can use Wirecast Windows 14.2.1 NDI Out to Newtek NDI 5 Video Monitor on Mac
       

      Like
  • Jean-Pierre Kousz said:
    Sienna Monitor and NDI Monitor

     

    Jean-Pierre Kousz said:
    NDI Monitor

     It's possible the output won't work with NDI 5 Tools. It should work with other NDI programs.

    Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 12 days ago
      • Reported - view

      CraigS No, unfortunately, it goes with nothing at all. The NDI-output is also no longer visible on the Birddog flex-out! There it still worked before! Can you try it out on yourself?

      Like
  • But do you have NDI Tools 5 installed on the Windows machine where wirecast is running?

    Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 12 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz Yes and on both Windows and Mac.

      Wirecast 14.2.1 NDI Out going to NDI 5 Newtek Video Monitor
       

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 12 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz  

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 12 days ago
      • Reported - view

      CraigS No chance, nothing more comes at Wirecast NDI output. I have a service contract, maybe someone can look at the system with Teamviewer.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 12 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz You may want to check to see if Windows Defender is blocking Wirecast or Wirecastd.
      Wirecast doesn't seem to be having an issue with NDI 5 though. Perhaps the install changed a system setting. Not hearing of other reports (so far).

      Fill out the form for Premium Support with TeamViewer.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 12 days ago
      • Reported - view

      CraigS 

      CraigS said:
      Windows Defender

       Is switched off!

      Like
  • Jean-Pierre Kousz said:
    Is switched off!

     You mean no Window Defender?
    Wirecast and Wirecastd should have private and public access.

     

    Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 12 days ago
      • Reported - view

       CraigS Both programs have full access.
      Watch also the following video:
      https://vimeo.com/577895673/d9545e90dd

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 11 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz 
      Thanks for the video walk-through.
      I suspect the issue is coincidental to NDI 5.
      Perhaps updating NDI itself caused an issue.
       

       

      Try uninstalling and then reinstalling Wirecast Pro 14.2.1 and then rebooting the Gear and testing again.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 11 days ago
      • Reported - view

      CraigS 

      Hi Graig

      Wouldn't be better to:
      1) Uninstall NDI Tools 5
      2) Uninstall Wirecast
      3) Reboot
      4) Install NDI Tools 5
      5) Install Wirecast

      I had already uninstalled Wirecast, rebooted and then reinstalled it. I also tried it with Beta 14.3. I had also uninstalled the tools.

      That's one of the reasons why I don't like Windows so much (but since the Gear 420 I have to work with Windows again - smile). With OSX I never had such problems.

      Like
  • Jean-Pierre Kousz said:
    I had already uninstalled Wirecast, rebooted and then reinstalled it.

     I do think the issue may be Wirecast otherwise NDI 5 would creating problems on my system as well.

    You could try completely uninstalling NDI Tools for the moment and test.

    Again Wirecast itself isn't dependent on Tools being installed as it has its own NDI Libraries.

    Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 11 days ago
      • Reported - view

      CraigS 

      Wirecast & NDI Tool uninstalled
      1 x power off
      1 x reboot
      Wirecast 14.2 installed

      NDI Output still does not work!

      Like
  • Jean-Pierre Kousz said:
    NDI Output still does not work!

     Confirms that NDI Tools isn't actually the cause.

    Jean-Pierre Kousz said:
    Wirecast 14.2 installed

     Can you update to 14.2.1 and check?

    Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 11 days ago
      • Reported - view

      CraigS 

      CraigS said:
       Confirms that NDI Tools isn't actually the cause.

       It isn't installed!

       

      CraigS said:
      14.2.1

       Of course 14.2.1 installed. I just forgot to write the ".1".

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 11 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz Was it (Wirecast NDI Out) previously working? Thinking about what might have changed.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 11 days ago
      • Reported - view

      CraigS Is it possible to switch on a debug mode for Wirecast, where you can read out a log afterwards?

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 11 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz I don't think there's an in-depth debug log for NDI. Do you use the link to the form I posted to schedule a TeamViewer login? 

      Jean-Pierre Kousz said:
      It went exactly after installing the NDI Tools 5

       That's why I'm thinking the install might have changed a setting in Gear that I'm overlooking. Normally I'd think Firewall but you said that's completely off (and it looks like it in the video you posted).

      Like
  • CraigS said:
    Thinking about what might have changed.

     Yes, it had worked fine before. It went exactly after installing the NDI Tools 5 no longer. Earlier I had just made a test with the Birddog flex Out, because I soon have to make a show with hybrid audience!

    Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 11 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz One more thought. Perhaps Wirecast Preferences itself has an issue. Try resetting them. Wirecast > Help > Send Support Information but use the lower-left Reset Preferences button.

      Like
  • CraigS said:
    Send Support Information

     Ok, I have sent the report.

    Like
  • CraigS said:
    Reset Preferences button

     Even after pressing the button "Reset Preferences" nothing has changed. NDI output still does not work.

    Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 11 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz Thanks. That lets us know the issue is not corrupt preferences.
      When sending the Report make sure you used Create Support Ticket (unless you linked to an already existing support ticket). With that, you may be able to ask for Team Viewer so the Gear technician can check your system remotely.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      CraigS When do you think someone will contact me?

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz If you filled out the form and received a case number, post your case number here and I'll track it for you.

      I do know we've installed NDI 5 Tools on one of our own Gear 420 units and have confirmed that Tools has no impact on Wirecast Pro 14.2.1 NDI Out. We also turned Firewall off on our unit and tested and confirmed NDI Out works (as it should when no ports are blocked). So we may be doing some tests on our own unit so we can compare our settings to yours when they make contact.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

       CraigS I filled out the form and unfortunately did not receive a case number.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz Please do it again ASAP. It's the only way to assure you'll be scheduled.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      CraigS I have filled out the form again. I have also purchased GearCare for the system. 

      Telestream Case #00836847

      I hope that helps.

      Like
  • Hi Jean-Pierre. To clarify, is it just the NDI output from Wirecast that you are unable to view? Are you able to view any other NDI signals generated by applications on the Wirecast Gear unit? For example if you ran the NDI Test Patterns application from the NDI 5 toolset are you able to view the Test Patterns in NDI Studio Monitor or Wirecast as a "Network->NDI Source"?
     

    Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Robert P Hi Robert

      Yes, everything works fine. I actually use NDI a lot. But now it just
      doesn't work with Wirecast. Namely, only NDI output doesn't work
      anymore.

      I already made a video for GraigS (on the forum).

      Look:
      https://vimeo.com/577895673/d9545e90dd

      The system now also works with many sources.
      You are welcome to just take a quick view on it!

      I had sent the access data by mail to support!
      jpk

      Like
  • Robert: Should I reboot the system and then start Teamviewer again?

    I had also already uninstalled the tools and Wirecast, and only Wirecast reinstalled again, even then it does not work!

    Like
    • Jean-Pierre Kousz If you don't mind, please try reinstalling NDI 4 Tools. I've sent you a download link for it through the support case if needed.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Robert P Tools 4 installed. Rebooted, unfortunately still no NDI out with Wirecast!

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz 
      It seems as if there's a system setting impacting Wirecast NDI specifically.

      With Wirecast NDI Out running Wirecast should see its ow Live Output as a source like this.
       

      As your video shows, your system is certainly seeing other sources but not Wirecast.
       

       

      Yet apparently this worked for you up until recently (changed around the time you installed NDI 5 Tools although, given the above and roll back to NDI 4 Tools, that seems to be only a correlate but not the cause.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      CraigS And now what? How to solve it?

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz 
      Let's see if NDI is actually sending (encoding an output).

      In a New Blank Document with NDI Out OFF you should see a very low App CPU (click on it to toggle it from System to App as that will make sure nothing else is being checked.

       

       

      Then set NDI out to 1080p60 (to generate the most pronounced difference and see if the stats change.

      As you can see it's now showing 60fps and (for me) 8% App CPU so NDI is encoding even if it's just "blanK" content 0 kbps.

       

      If you see that it would mean Wirecast is at least encoding the NDI Out. If it sits at a lower App CPU and no frame rate or kbps then that will let us know the encoding itself isn't happening. 

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      CraigS NDI out off: 1% / NDI out on: 1%
      So NDI output does not work ...

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz 

      Jean-Pierre Kousz said:
      So NDI output does not work ...

       Thanks. That could be a big clue. Investigating.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      CraigS It seems to be a big mystery!

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 10 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz our detectives are hard at work.

      If you're willing, can you roll back to Wirecast 14.1.1?
      At least that would confirm it's recent Wirecast and not a system issue itself.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 10 days ago
      • Reported - view

      CraigS Unfortunately, it does not work with the previous version either.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 7 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz Since the issue seems specific to Output, we'd like you to check the other Output finctions.

      If you enable Wirecast Virtual Camera Out does it work (again you will see numbers reflecting use in the lower right Wirecast stats area) and will it show in Zoom as a working source for example.

      If you have a Blackmagic Video Out device is that working?

      Please post back those results and we may have something else for you to try.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 7 days ago
      • Reported - view

      CraigS But now i see also that ...

      Like
  • Jean-Pierre Kousz said:
    it does not work with the previous version either.

     Thanks for confirming. Since it's not specific to a version of Wirecast or NDI perhaps something is preventing Wirecast from encoding out NDI. We'll be discussing this with the developers and may come back with some tests or thoughts about this.

    Like 1
  • Jean-Pierre Kousz said:
    But now i see also that ...

     I'm not sure what you're showing here. I see test signal and Video Inputs.

    Is it the Rendezvous connection error?

    Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 7 days ago
      • Reported - view

      CraigS Yes - I mean the Rendezvous connection error.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 7 days ago
      • Reported - view
      Jean-Pierre Kousz said:
      I mean the Rendezvous connection error.

       Are you running a Rendezvous session or trying to?

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 7 days ago
      • Reported - view

      CraigS No - Rendevouz works (see picture), but the error message is always at the bottom left. I find that strange. 

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 7 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz See forum private message for something to try.

      Like
      • Jean-Pierre Kousz
      • Computer scientist / producer live streams
      • JeanPierre_Kousz
      • 7 days ago
      • Reported - view

      CraigS Have you seen my two emails to telestreamforum@telestream.net?

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 7 days ago
      • Reported - view

      Jean-Pierre Kousz Not sure if they're being forwarded to me. It might be best to use forum private message system. 

      Like
  • Jean-Pierre Kousz said:
    but the error message is always at the bottom left. I find that strange. 

     It certainly is. Looking to see if I have that on our system as well.

    Like
  • Confirming we will have a fix for this in an upcoming update in the near future.

    Like 1
Like Follow
  • 7 days agoLast active
  • 58Replies
  • 68Views
  • 3 Following