0

Analog Audio from AJA IO4k Plus

Does anyone know the secret to getting analog audio input from the IO 4k Plus device into Wirecast?

Running Windows 10, Wirecast 14.0.4, and AJA IO 4k Plus with 2020/04/07 firmware.

I have used the AJA Control Panel to set Analog audio 8-in and have audio running to channels 1 and 2 on the rear connector.

However, Wirecast does not show the IO 4k Plus in the list of Audio Capture devices, as I would expect.  Also, if I choose audio in conjunction with one of the camera inputs, such as SDI In 2, there is no audio signal.

8replies Oldest first
  • Oldest first
  • Newest first
  • Active threads
  • Popular
  • Can you record the audio in other software to confirm that AJA control panel is set correctly?

    If you go to the Add Source Audio Capture and enable the items in the three dot pull down, are you then able to access the audio?

     

    Like
    • CraigS  Thanks for the reply.

      I can successfully record audio from these inputs using the AJA ControlRoom application. That app shows 16 audio channels, with the signal appearing on channels 1 and 2.

      Enabling "Show Duplicate Sources" and "Show Deprecated Sources" has no effect on the listing of available audio sources in the Add Source Audio Capture dialog in Wirecast -- the AJA device still isn't listed.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 2 mths ago
      • Reported - view

      Jonathan Taylor Check your audio mapping in the Wirecast Audio Properties panel for your AJA shot.
       

      Like
    • CraigS The mapper shows 8 channels of audio for each of the four AJA device's video inputs, all of which are ticked for Track 1.  It shows other audio sources as well, but not any related to the AJA device -- all others are accounted for.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 2 mths ago
      • Reported - view

      Jonathan Taylor Thanks for testing this. Please fill out the form and submit this. When you get the case number by email you can add your screenshots as needed. It seems Wirecast isn't recognizing analog sources.

      Ideally it should look something like this

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 2 mths ago
      • Reported - view

      Jonathan Taylor It's possible the AJA plugin they developed for Wirecast may not support analog audio in. 

      We had another Wirecast AJA io 4K user with this issue (no analog audio) but they haven't gotten back to us. 

      Can you contact AJA and ask if their Wirecast Plugin supports analog audio?

      You may want to give the screenshots of the AJA Control Panel (this is in addition to the Control Room) so they can see how you have it configured. You can send them a link to this forum thread.

      Like
    • CraigS I called AJA just now and they immediately confirmed that analog audio is not supported in the Wirecast plug-in:  "It's not gonna work." Apparently it is a feature request but there is no specific timetable for implementation.

      So, that's a bummer. After the investment in this device (and its special cables), I'll have to buy something additional to handle audio input.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 2 mths ago
      • Reported - view

      Jonathan Taylor Sorry about that. We need to document this in the meantime so users can learn that analog isn't supported.

      Like
Like Follow
  • 2 mths agoLast active
  • 8Replies
  • 29Views
  • 2 Following