1

Using Web Stream to bring in Hudl feed to Wirecast Pro

We just installed a Hudl camera in our gym.  The video quality looks fine in the Hudl interface, but when I import a Hudl feed via Web Stream, I'm experiencing very choppy/laggy video.  Attaching a sample video and hardware specs here.

 Model Name: MacBook Pro

 Processor Name: Quad-Core Intel Core i7

 Processor Speed: 2.4 GHz

 Memory: 16 GB

OS: Catalina 10.15.5

Wirecast Pro Version 14.0.4

Hudl's instructions to broadcast via Wirecast

https://www.hudl.com/support/focus/livestream /broadcast-with-wirecast

Any help would be much appreciated.  Thanks

28replies Oldest first
  • Oldest first
  • Newest first
  • Active threads
  • Popular
  • Check the hudl cams manual to change the stream resolution to 1080p if that is supported.

    Like
  • It is a 1920 x 720 signal.

    Like
  • Did this ever get resolved?  Running into the same issue.

    Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 4 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Didn't hear back from the original poster. 
      They were on 14.0.4. Perhaps an update fixed it.
      Please update to Wirecast 15.1 and check.
      If you still have the same problem please post a screenshot of what you see in Web Stream.
      Also, include your camera settings.

      Like
  • Here are the requested screenshots.

    I tried it with my HUDL Focus outside as well.  Same result as the HUDL Focus inside.

    Any help would be greatly appreciated.  This seems like a Wirecast problem.

    Also, I have a Windows PC that we use as a backup, which worked fine.  Maybe this has something to do with MacBooks?

    Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 4 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster It looks like the HUDL is coming in at full 1920x1080 at 30fps.
      What is your Canvas Size (Make sure its also 1920x1080 otherwise it would scale)?
      Can you check how it looks on VLC Player on the same Mac as Wirecast?
      That will let us know if it's a Mac-related issue or an issue specific to Wirecast.

      Like
  • VLC works perfect.

    I just tried it using OBS and the stream works fine.  Must be something with Wirecast?

    Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 4 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Are you using Wirecast 15.1?
      Please do an ISO record if you have Wirecast Pro. If not, do an output record to disk.
      ISO recording allows us to see input. Output of course shows processing but still useful to us.
      Keep the recordings very short. We just need samples long enough to see the problem. Make sure Canvas is 1080p and frame rate for recordings are set to 30fps.

      Like
    • CraigS Sorry this took so long!  I have a 30 second video, but it won't let me upload.  Do you have an email address I can use?  I will also try to shorten it even more if not.  Thanks!

      Like
    • CraigS Here is a section of it.

    •  CraigS Here is another section of it.

      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 3 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Please update to 15.1.1 as the issue might be fixed. Please test and post back if you're still seeing the issue.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 3 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Need to know how these videos were recorded. Were they ISO recordings and where they in Source mode (rather than Shot mode)?
      Again we need the canvas size. Sorry but we need COMPLETE information so they can be reproduced. If we have to guess we can't test.

      Like
    • CraigS I did that last month because Wirecast kept crashing (on ticket Telestream Case #01042834).

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 3 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Again still need Canvas size. and still need to know source of recording.

      Like
    • CraigS OK.  Looks like I need to recreate again.  I had just used the Replay+ISO for creating replays.  

      Just for clarity, I need to:

      Click Replay+ISO
      Add ISO
      Recording Type: Capture Source 
      Canvas Size: HUDL defaults to 1920x1080 @30fps  (so that should work)

      Then send you a portion of whatever records that has issues.  Is this correct?

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 3 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Try increasing the Buffer setting under Source Properties. May need to go up to 1 sec.

      Like
    • CraigS Last night I tried 1.5 seconds, which still had the lag.  Should I go even higher?

      Like
    • CraigSModerator
    • Telestream Desktop Forum Moderator
    • CraigS
    • 3 mths ago
    • Reported - view
    DCG Booster said:
    Then send you a portion of whatever records that has issues.  Is this correct?

     Yes. ISO recording shows us what incoming looks like before Wirecast processing for output.

    Like
    • CraigSModerator
    • Telestream Desktop Forum Moderator
    • CraigS
    • 3 mths ago
    • Reported - view

    Investigating issue WIRE-20918
    DCG Booster How do you have the camera connected? Ethernet or WiFi
    Does changing Timestamps from Source to Wirecast have an impact?

    Like
    • CraigS The HUDL camera is connected via ethernet cable.  I have not tried changing timestamps.  I can certainly do that and let you know.  Am assuming you can change the timestamp option via Wirecast.  (I can look up how to do that)

      Like
    • CraigSModerator
    • Telestream Desktop Forum Moderator
    • CraigS
    • 3 mths ago
    • Reported - view
    DCG Booster said:
    The HUDL camera is connected via ethernet cable.  I have not tried changing timestamps. 

     Timestamps, It's right there in your screenshot of Wirecast Stream Properties. 

    Like
    • CraigS LOL, thanks.  Didn't realize it was clickable.  :)

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 3 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Generally if it's there and not grayed out it's a user option. There are so many different types of sources we like giving users control for fixing issues like this.

      Like
      • CraigSModerator
      • Telestream Desktop Forum Moderator
      • CraigS
      • 3 mths ago
      • Reported - view

      DCG Booster Other users with this issue report that increasing the buffer fixes it. Please try 2 seconds. Also confirm whether you're URI is RTMP or RTSP as that impacts packet loss. We're using similar technology to VLC so if it works there it should work in Wirecast. Their buffer is 2 seconds though.

      Like 1
Like1 Follow
  • 1 Likes
  • 3 mths agoLast active
  • 28Replies
  • 107Views
  • 4 Following