Lagging or freezing picture problem using replay in Wirecast 7

Hello

We get a problem with lagging or freezing picture (as shown on the video) when we are using replay during live broadcast. The picture freezes for a very short moment (half a second or less) when we:

1. Use the replay shortcut button

2. Show the specific replay

3. The replay is over and we come back to the live picture

 

We use the following:

Mac OS X El capitan 10.11.6

Wirecast Pro 7.1.0 AND 7.3.1 (same problem) 

Macbook Pro

CPU: 2,5 GHz intel Core i7

16 GB 1600 MHz DDR3

NVIDIA GeForce GT 750M 2048 MB

Black Magic Ultra Studio Mini Recorder, driver: Desktop Video 10.8.5

Camera: Canon XA25

Internet: Ethernet cable connection 100 Mb/s upload AND 100 Mb/s download

OVP: Solidtango

 

Streaming settings in Wirecast:

 

Video encoding: 

MainConcept H.264

1280

720

FPS: 25

1500 kbit/sec

Profile: Baseline

Ref pict frame each: 48 frames

Timecode each: 25 frames

Strict constant bitrate

Keypict modified

 

Audio encoding:

Stereo

128 kbit/sec

48 000 kHz

 

Recording settings:

Video:

MainConcept H.264

1280

720

FPS: 25

2025 kbit/sec

Profile: Main

Ref pict frame each: 48 frames

Timecode each: 25 frames

Strict constant bitrate

Keypict modified

 

Audio:

Stereo

128 kbit/sec

48 000 kHz

 

Wirecast output statistics:

CPU: 60-70 procent

usually green and sometimes yellow bar

fps: 25

dropped frames: we use to get up to 300 dropped frames in the first minutes and then it stops

 

Wirecast preference settings:

25 fps

live icons: off

Live icons fps: 1

 

47replies Oldest first
  • Oldest first
  • Newest first
  • Active threads
  • Popular
  • You have to stay up to date with Wirecast as updates includes fixes. Please update to Wirecast 7.5 and create a New Document and test.

    I'd also strongly recommend you use Apple H.264 and not MainConcept so for greater CPU efficiency (lower CPU%) for streaming. If you use Apple ProRes to record you can lower it even further. 

    Reply Like
  • CraigS 

    First we updated to Wirecast 7.5 and created a new document.

    Then we changed to Apple H.264 in the encoding settings and that made the picture flicker every 10 seconds in Solidtango. Do you know why? That obviously will not work for us. We also used Apple ProRes to record but that created too large .mov files, the files are too big even though we tried different types av quality (medium, small and the smallest). Do you think our replay problem has anything to do with CPU%? Is there anything else we can try?

    Reply Like
  • Jonatan Bergöö Perhaps you have an issue with your internet connection if it goes to yellow.

    Apple ProRes files are large but they use much less CPU than H.264. ProRes is standard for Post Production workflow. It's what I use to edit highlight reels. You should use a fast external drive for that 7200rpm or SSD and either USB3 or Thudnerbolt.

    Your upload speed should be twice your streaming encoder settings. You should also test packet loss which should always be 0%.

    You may want to test a local ProRes recording only. If that looks good than it could be an internet connection issue.

    Reply Like
  • Jonatan Bergöö  Did you work out the issue to this as I am seeing the exact problem. Even when not streaming or recording to disc,  just one camera or video clip on the time line... pressing the update replay shot button with cause the program window to drop 2-6 frames - same as shown in your video. Running WC7.7.0
    iOS 10.12.5 - iMac 4GHz i7 16GB Memory.

    Reply Like
  • Marcus Jones can you provide a screen recording so I can see your workflow? I'd like to see your Wirecast interface in operation.

    Reply Like
  • I have the exact same issues with my MacBook Pro, every time i hit the replay, it stutters and looks unprofessional. 

    Reply Like
  • Matt Ulmer You may want to test in the trial of Wirecast 8 to see if performance is better. Also we need technical information to evaluate. Keep in mind your system specs can be a factor. CPU use, drive you're storing the files on. ISO recordings also taking place.

    Reply Like
  • Same problem. Replay is unusable.I've tried in 7.7 and 8. I have the latest MBP and replay has worked fine in other versions. We lose audio and as others have mentioned the video stutters.I've reset preferences , started a new document. Nothing works.

    Reply Like
  • Rob Munzing What scoreboard program are you using....thats nice!

    Reply Like
  • We have the JVC 200SP camera that has a scoreboard feature. It is a camera marketed for those who livestream sports.We run the scoreboard from an iPad. We modify the color scheme in Wirecast to match the team colors.. Unfortunately, the scoreboards are not working correctly in NewBlueFX and we can't use them as they crash Wirecast. This fall season has been a nightmare for us. Replay doesn't work, the scoreboards crash Wirecast. We have stopped using replay. I'm working backwards through WC7 to find a working replay version. I may end up back to WC6. WC6 had a perfectly working replay and scoreboard.

    Reply Like
  • Rob Munzing Yes, Wirecast has screwed up something in the replay, its gotten so bad that we had to stop using it also. NewBlue is also crashing more than ever and i cant figure out if its from the updates or a Wirecast glitch. Hopefully an update is coming, but even in WC8 its still there, and even with a brand new, top of the line MacBook Pro. 

    Reply Like
  • Rob Munzing Please do report the NewBlueFX issues as well. 

    Reply Like
  • Craig, I have been in touch with Caleb at New BlueFX and he acknowledged that they have a problem with a Mac build for Titler 3. He just sent me a new build to try. It seems to affect the scoreboard function. I'm sure they are on it. Thanks for the followup.

    Reply Like
  • Rob Munzing You're welcome of course. Good to hear NewBlueFX is working on it (as we are aware of the issues and in contact with them).

    Reply Like
  • Checking to see if any fix to replay.Still not working for me.

    Reply Like
  • Rob Munzing Send email to support with case number and ask for a status update. Post anything interesting here.

    Reply Like
  • Done. Thank you.

    Reply Like
  • Rob Munzing You're welcome of course. Do post back any interesting response.

    Reply Like
  • I was asked to use replay and report back. I'm not going to use it in one of our games until it gets fixed because I get in game texts telling me replay doesnt work right. I'll have to try to find time to run a test when we aren't streaming a game. Folks have been watching our games for several years and always have told us how much they appreciate replay and that this function sets us apart from others. I'm better off not using it as I don't draw attention to the faulty replay. The person who I taled to at Telestream told me he couldn't open the link that I sent from a recent game that showed the stuttering and broken audio. If something has changed in the way that replay works in 8 please tell me as we have always used it in the past. BTW, here is the link again. Can someone let me know that it can be opened. Thank you.

    https://thecube.com/event/oxford-hills-comprehensive-high-school-vs-thornton-752631 Go to 24:50 and see the stuttering issue.

    Reply Like
  • Yea, I'm in the same boat....its useless right now

    Reply Like
  • Rob Munzing I can get to your game after a commercial and several PSAs but in my browser there's no way to go to a specific point or any timing indicating to know you are there. In other words there's no way to get 24:50 specifically and one would have to watch for 25 minutes to estimate that point. Perhaps you can send support a direct link to a recording?

    By doing a test and reporting any set of specific steps, support could reproduce the problem which the developers can then analyze what's going on in Wirecast's programing at that point to cause the stuttering.

    Since the issue with replay is independent of content you can test on anything possibly even in a demo version of Wirecast. Support basically needs a repeatable list of steps (even if there's multiple ways to cause it they just need one) and a video example to make sure they're reproducing the same problem you're experiencing.

    Thanks in advance for helping.  

    Reply Like
  • Hi,

     

    I have the same issue. Look here - https://youtu.be/FhPDcviRUJY?t=50m40s and then wait in 10-20 secound. When I press at the replay buttom the picture will freeze and hack. I use Wirecast 8.

    Reply Like
  • Andreas Lindvall Do please fill out the form and report and include the link you posted here. We'll send you a case number as we work on the fix. Thanks for reporting. These examples can help us solve this.

    Wirecast Support Form

    Reply Like
reply to topic
Like Follow
  • 6 days agoLast active
  • 47Replies
  • 962Views
  • 11 Following